Dobro dosli na Tekir golubarski Forum.
| Forum | Pretrazi | Svi korisnici | Chat | Fotoalbum. | Linkovi | Mapa | www.erkrath1957.de.tl  
» Dobrodosli na Tekir golubarski Forum [ Prijavi se | Registruj se


panonski beli kunić
Forum
- Kunicarstvo



Strana [ 1 ] [ 2 ] > » Napisi odgovor | Nazad na pocetak Foruma
Ime. Obavjest.
Grkovic


Iskusan korisnik.
131 Upisi.

panonski beli kunić, 11 Apr. 2010 21:47


Rasu su stvorili stručnjaci Kapošvarskog fakulteta u periodu od 1988 do 1992. Rasa se koristi isključivo kao tovna za proizvodnju mesa.
težina odraslih 4,3-4,8 kg
procenat skotnosti 70-80%
broj legala u godini 6,5-7
broj mladih u leglu 8,5-9,5
broj mladih kod odbijanja 7-7,5
težina sa 6 nedelja 1,2-1,3kg
težina sa 10 nedelja 2,4-2,6kg
dnevni prirast od 6 -10 nedelje 0,41-0,44 kg/dan
utrošak hrane 2.8-3,2kg/kg
radman mesa 60-62%

 
 
Ocjenite upis.:
     
zvezdan


Pocetnik.
12 Upisi.

RE: panonski beli kunić, 11 Apr. 2010 22:08


kakva je u odnosu na druge tovne rase,koje su kod njih osobine koje si naveo?
 
Ocjenite upis.:
     
Grkovic


Iskusan korisnik.
131 Upisi.

RE: panonski beli kunić, 11 Apr. 2010 22:41


kaliforniski
2 meseca
težina 1,8-2,3 kg
prirast 40-50 gr/dan
radman 56-60
3 meseca
težina 2,3-3,4
prirast 30-35g/dan
radman 56-60
5 meseci
težina 4,2kg
prirast 15 gr/dan
radman 56-60


novozelanski beli
starost 0-21 dan
težina 45-363 gr
prirast 15gr/dan
radman 54-58

starost 21-56dan
težina 363-1816 gr
prirast 2 gr/dan
radman 54-58

starost 56-98dan
težina 1816-3270 gr
prirast 33gr/dan
radman 54-58

starost 98-130 dan
težina 3270-4086
prirast 17 gr/dan
radman 54-58
 
Ocjenite upis.:
     
zvezdan


Pocetnik.
12 Upisi.

RE: panonski beli kunić, 11 Apr. 2010 23:48


Grkovicu mozes li mi reci, koji je sad najbolji za tov, najisplativiji po tebi.
Isto sam cuo da su najbolji aluminijumski kavezi za lezenje i tov.
 
Ocjenite upis.:
     
*nebojsa*



Redovan korisnik.
74 Upisi.

RE: panonski beli kunić, 12 Apr. 2010 00:14


po mom iskustvu posto gaji i novozelanske nekih desetak godina i panonske bele nekih dve godine ,da je trenutno panonski beli kunic najbolja rasa za tov posto za tri meseca dotizu tezinu od 3kg do 3,3kg,zenke panonskog kod mene kote u proseku po osam mladih ,mladi su svi jednaki i sa mesec dana imaju od 7oog do 8oog.
 
Ocjenite upis.:
     
Grkovic


Iskusan korisnik.
131 Upisi.

RE: panonski beli kunić, 12 Apr. 2010 22:39


Zvezdane ovde kod nas najzastupljeniji je panonski beli .Moj prijatelj ima stotinjak ženki i zadovoljan je prirastom i plasmanom . Što se tiče kaveza ako misliš da ih držiš u zatvorenoj prostoriji ,što je po meni jedino rešenje , u svakom slučaju kompletni kavezi moraju biti od punktovane žice pre svega zbog lake dezinfekcije sa žičanim podovima.Mnogo veci problem ti je čišćenje . .Zbog velikog broja životina moraš rešiti stalan sistem ventilacije a opet srečiti promaju a zbog velike količine izmeta i mokraće odnosno pojave velike koncentacije amonijaka u vazduhu ventilacija mora da funkcioniše
 
Ocjenite upis.:
     
Berezac


Iskusan korisnik.
174 Upisi.

RE: panonski beli kunić, 01 Jan. 2011 19:50


molio bih vas za recepturu za salamurenje mesa od kunica kao i dimljenje. Mnogo vam hvala u napred.
 
Ocjenite upis.:
     
*Stevan*Kula



Iskusan korisnik.
182 Upisi.

RE: panonski beli kunić, 09 Jan. 2011 17:03


Ima ji ko zainteresovan da napise koliko se soli i dimi meso od kunica i mene ovo interesuje>
 
Ocjenite upis.:
     
-davor-



Velemajstor u Forumu.
1155 Upisi.

RE: panonski beli kunić, 09 Jan. 2011 21:01


Evo jednog recepta.. nao sam da ga negdje imam, ali sam ga jedva našao... Doduše nisam ga nikada isprobao, tako da ne mogu reći kakav je u praksi..
- Kuniću se odsiječe glava, a tijelo rasiječe u dvije polovice. Polovice se slože jedna uz drugu ili bolje jedna na drugu u prikladnu posudu. Između polovica se stavi žličica tučene borovnice, nekoliko listova lovora, nekoliko zrna papra ( bibera ) i nekoliko češanja češnjaka. Zatim se rastopi 1/2 kg soli i grudica šećera u 1.5 l vode, pa se to nalije na meso da ga posve pokrije. Na meso se stavi kamen da se ne bi dizalo. Svaki dan se meso mora okrenuti. Za oko 6 dana se je meso dovoljno zamočilo, pa se izvadi iz posude i objesi da se osuši. Onda se povalja u pšeničnim posijama da posve pokrije meso. Takvo se meso stavlja na dim. U posijama se meso previše ne stvrdne i ne postaje crno. Za tjedan dana na dobrom dimu meso je suho....
Evo ako sam pomogao biti će mi drago, a još više ako recept bude dobar...
 
Ocjenite upis.:
     
*Stevan*Kula



Iskusan korisnik.
182 Upisi.

RE: panonski beli kunić, 10 Jan. 2011 17:10


Hvala Davore na ulozenom trudu, pokusacu pa kako bude. Pozdrav.
 
 
Ocjenite upis.:
     
Kod ForumRomanum., Nazad u Forumu. Potraznja. panonski beli kunić
Strana [ 1 ] [ 2 ] > » Napisi odgovor | Nazad na pocetak Foruma




Privacy Policy | Get your own free Forum at ForumRomanum