Dobro dosli na Tekir golubarski Forum.
| Forum | Pretrazi | Svi korisnici | Chat | Fotoalbum. | Linkovi | Mapa | www.erkrath1957.de.tl  
» Dobrodosli na Tekir golubarski Forum [ Prijavi se | Registruj se


Grlice i divlji golubovi
Forum
- Kanarinci,Papagaji,Grlice itd..Strana [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] > » Napisi odgovor | Nazad na pocetak Foruma
Ime. Obavjest.
Bird-outStari korisnik
452 Upisi.

Grlice i divlji golubovi, 14 Feb. 2010 18:07


Otvaram ovu temu o grlicama i divljim golubovima jer su ove ptice vrlo popularne u udomaćenom uzgoju ptica.
Ovdje ču temu započeti upravo s grlicom koja je najviše zastupljena kod uzgajivača golubovki i općenito ptica , a to je mnogima dobro poznata Nubijska grlica.Ova gugutka je pripitomljena prije 2000 do 3000 godina. Znanstvenici su je zbog toga jer je u udomaćenom obliku toliki niz godina svojstvena svrstali u vrstu grlica latinskog imena Streptopelia risoria.
Prema proučavanjima ptica od strane stručnih ljudi dokazi govore da je ovoj udomaćenoj gugutki izravni predak divlja ogrličasta grlica Streptopelia roseogrisea. Ova grlica nastanjena je u sjeverno-istočnoj Africi i Saudijskoj A.

Nubijska grlica je vrlo lijepa ptica "bistrih" očiju:Uz standardnu smeđu boju imamo i brojne mutacije ovih grlica ,tako da u današnje vrijeme imamo više obojenja ovih ptica što pridonosi popularnosti ovih grlica. Također uz mnoštvo mutacija boja imamo i modifikacije, pa tako imamo i grlice s kukmom , ružom , pa i svilenastog perja.

Nubijska grlica s kukmom:Modifikacija Nubijske grlice s kukmom i svilastim perjem:Nubijske grlice je najbolje džati odvojene u parovima svaki par zasebno. Preporučam da veličina boxa za jedan par bude veličine barem 80cm. D x 60cm. Š x 40cm. V

Jedan od naših boxova za nubijske grlice dimenzije svakog boxa u stalaži su 110.cm.Dx 50.cm. V X 60.cm.Š:

Ženka Nubijske grlice snese dva bijela jaja i nakon 16 dana inkubiranja izlegu se mladi. Roditelji dobro othranjuju mlade, a mladi iz gnijezda izlaze već nakon 15 – ak dana , da bi se ubrzo sami počeli hraniti. Potpuno dobe perje i u potpunosti operjaju tek nakon mjesec i pol dana.

Ove grlice nisu zahtijevne i vrlo su otporne na hladnoću (ne i propuh), a za ishranu trebamo im ponuiditi razno sijemenje i žitarice , kao što su:
Pšenica,mljeveni kukuruz,suncokret,sirak,proso,svjetlo sjeme i ostalo sitnozrno slično sjemenje.


Foto:
"TRAGOPAN-Vtc-1998-HR."


Promjenjeno od. Bird-out na dan. 15.Feb.2010 9:23
 
 
Ocjenite upis.:
     
SasaStari korisnik
261 Upisi.

RE: Grlice i divlji golubovi, 15 Feb. 2010 11:31


Svaka cast veoma sadrzajno i lepo opisano. Svako dobro Sasa.
 
Ocjenite upis.:
     
Bird-outStari korisnik
452 Upisi.

RE: Grlice i divlji golubovi, 15 Feb. 2010 13:51
Sasa:

Svaka cast veoma sadrzajno i lepo opisano. Svako dobro Sasa.


Hvala Saša na pozitivnom komentaru!
Ove grlice na slikama u gornjem tekstu su moje i zaista su mi zanimljive, te ih imam u puno boja. Lijepe su mi i atraktivne i uz veliki broj egzotičnih grlica i divljih golubova uvijek držim i te udomaćene Nubijske grlice u puno boja i modifikacija. Jednostavno uživam u uzgoju ovih posebnih ptica iz obitelji golubovki. Evo još neke od mojih Nubijki u različitim bojama:

Srebrne-par s jednim mladim i crvenkastom ženkom:


Albino:


Perlasta:
Tamnoglava siva (šljivoglava):

Ovo je mužjak, a tu mutaciju odlikuje potpuno bijela boja tijela i tamno obojeno perje samo glave i dijela vrata.

U tim malim kavezima su samo radi slikanja.
Nešto rijeđa - žutogalava:


Mlada žuta Nubijska s kukmom kao modifikacijom:


Bijela se od albino razlikuje po tome što albino ima crvene oči , a bijela crne :
Fotografije:
"TRAGOPAN-Vtc.-1998-HR."
 
Ocjenite upis.:
     
+gogidj+Stari korisnik
311 Upisi.

RE: Grlice i divlji golubovi, 15 Feb. 2010 14:06


Svaka cast majstore...............
Lijep pozdrav i samo tako nastavi

 
Ocjenite upis.:
     
nesosMajstor.
576 Upisi.

RE: Grlice i divlji golubovi, 22 Feb. 2010 17:30


Pozdrav,
moram primjetiti da ovo nije jedino mjesto gdje citamo vrlo korisne postove kolege ,,Bird-out,,.
Imao bih i pitanje, imam par nubijskih, ali spominjes divlje golubove ovdje. Da li sta mozes, Ti ili neko ovde, da napise o uzgoju Grivnasa, dakle divljeg goluba, koji je usput receno i selica. Hvala.

Pozdrav od BR Kluba BiH!!!!!!
 
Ocjenite upis.:
     
Bird-outStari korisnik
452 Upisi.

RE: Grlice i divlji golubovi, 22 Feb. 2010 20:27


Pozdrav Kolega Nesos !
Uz veliki broj egzotičnih grlica i egzotičnih golubova uzgajam već preko dvadeset godina i divlje golube Grivnjaše ,pa ču tebi i svima zainteresiranima napisati nešto o njegovom uzgoju.

Mladi grivnjaš koji će uskoro postati spolno zrel, a postaje potpuno odrastao kad mu oko poprimi potpunu biserno-zelenkasto nijansiranu boju oko crne šarenice:


Kod mene u uzgajivačnici se sami leglu, no ne svake godine. Bilo je godina kada sam morao mlade ručno dohranjivat jer bi ih roditelji prestali hranit zbog toga što bi snijeli nova jaja u drugo gnijezdo. To sve zavisi naravno od para ,do para tako da neki odlično i samostalno već godinama othranjuju svoje mlade bez problema, dok neki drugi ne.

Mladi golub grivnjaš u društvu Kalifornijske prepelice:


U dugogodišnjem domestificiranom udomaćenom uzgoju izgube instinkt selidbe pa se stoga neki primjerci legu i u jesen što nije baš poželjno zbog niza nepovoljnih čimbenika. Oni primjerci koji se izlegnu u proljeće imaju drugačiji ciklus mitarenja i to treba uzeti u obzir kod uzgoja u udomaćenim uvjetima, negoli oni izleženi u jesen.
Domestificirani i generacijski udomaćeni primjerci izgubili su instik selidbe , a i klimatizirani su na naše zime koje su dosta niske u ovom dijelu Europe. No ipak kod nekih primjeraka se uviđa plahost i uznemirenost u periodu prirodnog ciklusa selidbe ovih golubova na jug , pa ih tada već po iskustvu mećem u zatvoreni i poluosvijetljeni obijekat dok se ne smire. Kasnije poslije blagog zatamljivanja opet bude sve u najboljem redu.

Moj odrasli golub grivnjaš - Mužjak u društvu s Australijskim kukmastim golubom:Studija glave i oka odraslog mužjaka - Obratite na pozornost na svijetlo bijeli - zeleno nijansirani obrub oko zjenice oka. U doba "snubljenja" on mijenja nijansu boje.Kod ove vrste ne postoji spolni diformizam , dakle nema vanjskih jasno uočljivih razlika između mužjaka i ženki no tokom vremena provedenog u ovom uzgoju uvidio sam točnu determinaciju kako ih razlikovat. Naravno uz gukanje spolno zrelog mužjaka i snubljenja točna razlika se vidi i po obliku dolnje strane završetka repa. Naime mužjak uvijek ima ravno poravnata pera na repu , a ženka uvijek u blagom V obliku. Također kod ženki koje su već nesle jaja mogu napipati razmak zdjelične kosti i po tome je također odrediti. Ženke koje su nesle imaju oko 3 do 4 mm. raširenije zdijelične kosti negoli mužjaci to se jasno osjeti.

Mužjak s ravno poravnatim završetkom repnog perja:Ishrana ovih golubova ne razlikuje se uvelike od ishrane ostalih divljih golubovki i ja ih hranim s standardnom hranom za egzotične grlice i golubove uz dodatak ,lomljenog kukuruza ili kokićara,tritikala i petetirane hrane koja sadrži riblje brašno pomoću koje nadomještavam hranu animalnog porijekla koja ovim golubima puno znači.
Ishranu uz to redovno sjemenje poboljšavam dodacima (ulje pšenične klice,Calci –lux i bio-digest firme Varsele laga itd..), naravno uz neizostavne pužiće s kučicama (one malene s sićušnim kućicama koje ove ptice jedu i u prirodi).
Uz sve to neizostavna je "zelena hrana" i mineralna zemlja koju i u prirodi koriste u većim količinama i redovito. Tako da ih često vidimo i u prirodi na takvim mjestima silikastih i mineralima bogatim odronima gdje žustro prikupljuju ove njima neophodne mineralne tvari.

Mladi tek opernačeni grivnjaš:


Za one koji misle uzgajati ove prekrasne golubove potrebno je za istači da ponekad ne ide sve glatko pa su potrebna dohranjivanja mladih golubića i podmetanja pod dadilje pa se tada ponekad moraju i dohranjivati i potom moramo sami nastaviti hraniti. Za to moramo imati nubijske grlice kao dadilje koje oče sjediti na jajima od grivnjaša koja su znatno krupnija od nubijkinih jaja, potom dadilje moraju sjediti barem petnaestak dana na jajima prije polaganja mladih da bi im se u žvatama napravio kemijski proces tako zvano "golublje mlijeko" jer u suprotnom ne mogu održati mlade grivnjaše u prvim danima života.
Kada primijetimo da su golubovima kljunovi za trećinu prerasli kljunove dadilja počnem ih dohranjivati , a kada vidim da golubići "ruše" dadilje ukrštajući kljunove vrijeme je da ih se odvoji i počne samostalno hraniti ručno.

Inače najveća poteškoća u ovom procesu je navikavanje i učenje mladunca da sam počne jesti , no uz jedan način koji primjenjuju uzgajivači egzotičnih golubovki to se relativno brzo riješi.
Zanimljivo je reći još i to da je bilo desetine pokušaja podmetanja grivnjaša od više iskusnih golubara pod domače golubove listonoše isl. i često je rezultat bio smrtni ishod.
Znam svega samo nekoliko slučaja gdje je to uspjelo , ali uz prihranjivanje i uz apsolutno potpuno zdrave golube koji su bili slobodni od bakterijskih bolesti.

Ukoliko hranimo grivnjaše pomoću dadilja i ručno obavezan je dodatak kalcija u ishranu (ja dajem jednokratno tabletu kalcija drito u žvatu mladunčeta), kao i hrana prepuna bjelančevinama.

Ovdje moramo biti svjesni da je grivnjaš prema nubijskoj grlici koju koristimo kao dadilju ogroman s obzirom da naraste u visinu do 42 cm. s rasponom krila do 80 cm i težinom do 550 g. i da mu je jaje veličine četiri centimetara , te nisu sve nubijke sposobne za dadilje ovim šumskim velikanima.Uz to mladi grivnjaši traže hranu roditelja do četrdesetsak dana starosti ..što je jako dug period.

Moj mladi potpuno pitomi golub Grivnjaš fotografiran prole godine:


Foto i tekst od :
"TRAGOPAN-Vtc.-1998"

 
Ocjenite upis.:
     
nesosMajstor.
576 Upisi.

RE: Grlice i divlji golubovi, 22 Feb. 2010 21:49


Hvala ,,ptico,, opet u tvom stilu, strucno i precizno.
Ja sam nekad izucavajuci lovstvo u Karlovcu, uistinu pomisljao na uzgoj, ali nakon ovoga ni probao nebi.
Dobra Ti sreca!!!!!!

Pozdrav od BR Kluba BiH!!!!!!
 
Ocjenite upis.:
     
Smiljan


Majstor.
675 Upisi.

RE: Grlice i divlji golubovi, 23 Feb. 2010 02:12


Nikada nisam bio nesto zainteresovan za ove ptice ali sa uzivanjem procitam sve njegove postove
Od ovog se covjeka ima sto sta nauciti
poz Smiljan
 
Ocjenite upis.:
     
Bird-outStari korisnik
452 Upisi.

RE: Grlice i divlji golubovi, 23 Feb. 2010 12:22


Hvala na pozitivnim sugestijama .Drago mi je da moji tekstovi nekome mogu pomoći u uzgoju ovih prekrasnih ptica.
Nikako nemojte nesos da odustanete od uzgoja ukoliko imate želju za ovim predivnim pticama. Ništa nije komplicirano i brojni uzgajivači redovito vrlo lako uzgajaju i razmnožavaju ove golubove bez problema.
Ukoliko se potrefite na dobar par koji je kompatibilan oni će sve odraditi sami i imaće te brojno novo potomstvo, a na vama je samo da ih dobro hranite.

 
Ocjenite upis.:
     
nesosMajstor.
576 Upisi.

RE: Grlice i divlji golubovi, 23 Feb. 2010 16:07


Eh sad rijeci ohrabrenja, ipak ces ,,morati,, uzivo da me podstrjekavas (dajes potporu).:-) :-) :-)

Volio sam nekada nesto i opet cu voljeti nekada nesto, ali nikad nista kao BR.
 
 
Ocjenite upis.:
     
Kod ForumRomanum., Nazad u Forumu. Potraznja. Grlice divlji golubovi
Strana [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] > » Napisi odgovor | Nazad na pocetak Foruma
Privacy Policy | Get your own free Forum at ForumRomanum